Stalen geSTALten verbinden landbouw, kunst en landschap

Stalvormige contouren verrijzen in het landschap van Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout

In het landschap van het gebied ARO (Arendonk – Ravels - Oud-Turnhout) in de Noorderkempen verrijzen deze dagen drie bijzondere kunstwerken. De gele, stalen ‘geSTALten’ laten bewoners en bezoekers op een nieuwe manier kijken naar wisselwerking tussen land- en tuinbouw en natuur. Aan het begin van de zomer volgt een groot openingsfeest voor jong en oud.

In Ravels staan momenteel al geSTALten bij de picnkickplek in de Polderstraat , in Oud-Turnhout vind je de geSTALten aan De Laks. De locatie in Arendonk nabij de Tafelberg in Hoge Vijvers, eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos, kampt door de vele regen voorlopig met een te natte ondergrond. Zo gauw de grond voldoende uitgedroogd is, worden ook daar de werken hervat.

Met de geSTALten krijgen de drie gemeenten er alle drie een bijzondere ontmoetings- en belevingsplek bij”, zegt gedeputeerde Kathleen Helsen. “Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout zijn drie uitgesproken land- en tuinbouwgemeenten, waar het landschap en ‘de boerenstiel’ heel nauw met elkaar verbonden zijn. Met deze open kunstwerken hopen we dat iedereen die hier woont of op bezoek komt het mooie landschap nog meer in het vizier krijgt.”

Het idee om het landschap te accentueren met kunst komt van het landbouwerscollectief Oud-Raveldonk. Deze groep enthousiaste land- en tuinbouwers uit het gebied ARO wil mensen op een originele en creatieve manier laten kennismaken met hun beroep. In samenwerking met de provincie Antwerpen, de vzw RURANT en de drie gemeenten organiseerden ze daarom vorig jaar een ontwerpwedstrijd voor landschapskunst. De geSTALten van architectenduo Vincke De Vidts kwamen daar als winnaars uit de bus.

Groot openingsfeest in juni
Op 24 juni organiseren de provincie Antwerpen, de drie gemeenten en de andere ARO-partners samen een groot openingsfeest van de geSTALten.

Iedereen is dan welkom om deel te nemen aan toffe publieksactiviteiten. Zo ontdek je in Oud-Turnhout het maakproces van de geSTALten. In Ravels leer je meer over boerderij en landbouw en in Arendonk vormen de geSTALten het decor voor een mix van cultuur en creativiteit. Voor sportievelingen is er bovendien een 33 km lange fietstocht die de drie geSTALten met elkaar verbindt.

Je ontmoet die dag ook de land- en tuinbouwers van Oud-Raveldonk, die het idee van de geSTALten hebben gelanceerd. Zij brengen allerlei lokaal lekkers mee van eigen veld en boomgaard. Het architectenduo Vincke De Vidts komt hun ontwerp toelichten.

Praktische info openingsfeest
Wanneer:
24 juni 2023, van 13u tot 17u (onder voorbehoud)
Meerdere locaties in Oud-Turnhout, Ravels en Arendonk

Meer info:
Meer info volgt nog, onder meer via de communicatiekanalen van de provincie Antwerpen en de drie gemeenten, en de website van Oud-Raveldonk.

Gepubliceerd op donderdag 27 apr 2023 om 14:14

Thema's