Mike Claeys - Where crazy colors dance to bright beats

Zaterdag 4 januari tot en met zondag 23 februari 2025

Expo

Mike Claeys is een abstract schilder uit Gent. Voor hij in 2017 begon als schilder was hij twee decennia actief als rapper en componist van elektronische muziek in verschillende Belgische bands. Hij staat bekend om zijn bijzondere mix van kwetsbaarheid en humor in zijn hiphop- en reggaemuziek. 

Claeys haalt inspiratie uit de uitgestrekte gebieden van het onderbewustzijn. Als kunstenaar is hij volledig ondergeschikt aan het mystieke proces dat zich daar afspeelt. De grootste uitdaging bij het maken van zijn kunstwerken is wat hij het betreden van de zone van het niet-denken noemt. Als we onze rationaliteit gebruiken, zorgt dat voor voorspelbare en saaie resultaten. Kunst komt voort uit het mystieke terrein dat we inspiratie, intuïtie of De Bron noemen. De kunstenaar is slechts een kanaal waar de stroom doorheen stroomt, waardoor vormen op het doek ontstaan. 

Claeys is een autodidact kunstenaar. De manier waarop hij creëert ontstaat in het moment zelf en komt binnen via beelden tijdens dagelijkse meditatiesessies of 's nachts via dromen. Plannen die door de hersenen zijn gemaakt om iets op een specifieke, vooraf bepaalde manier te maken, sterven vooraf of op het moment van creatie zelf. 

Muziek is een belangrijk hulpmiddel om in de staat van flow te komen. Niet alleen om sfeer te creëren, maar als medebepaler van de creatie. De juiste muziek zorgt voor de juiste staat die nodig is om flow te creëren, zodat het werk een visuele weerspiegeling wordt van het onbeschrijfelijke. Net als bij beeldende kunst wordt muziek niet gemaakt met de denkende geest. Eén van de bands die het meest tot zijn verbeelding spreekt is Urban Dance Squad. Deze band creëerde hun nummers op basis van improvisatiejamsessies waarbij ze verbinding maakten met een unieke en nooit geziene energie. Bands als Public Enemy, The Beastie Boys en Zion Train zijn grote inspiratiebronnen. 

Gratis toegang 

Openingsuren: 

  • dagelijks (behalve donderdag) van 14.00 tot 18.00 uur

Praktisch

  • locatie: De Wouwer, Kloosterstraat 4, 2380 Ravels
  • organisator: De Wouwer i.s.m. Mike Claeys