Kapellen

Er zijn in onze gemeente weinig straten waar geen kapelletje hangt of staat. Velen worden in de maand mei versierd door de plaatselijke bevolking. Enkele zijn het vernoemen waard omdat er een verhaal bij hoort.

Kom je in de Hegge te Weelde, neem dan even tijd om de kapel van de Heilige Nicolaus Poppelius te bezoeken. Deze heilige is één van de negentien martelaren van Gorkum (ook wel bekend als Gorinchem), die in 1572 door de geuzen gefolterd en gedood werden wegens hun trouw aan Rome. Wil je daar meer over weten, bezoek dan zeker het Heemkundig Museum ’t Kaske te Poppel, die een schat aan wetenswaardigheden hierover heeft. Aan deze kapel is ook een anekdote verbonden. Zowel Weelde als Poppel maakten aanspraak op deze heilige. Men beweert dat waar nu het kapelletje staat vroeger een kuil was, die gevuld zou zijn met aarde uit Poppel!

Fiets je in Ravels-Eel tussen knooppunt 57 en 43, neem dan zeker even een rustpauze aan de Kapel van Mosdijk. Dit idyllische kapelletje staat midden in de velden en werd jaren geleden uitgeroepen als mooiste kapelletje van Vlaanderen. De reden waarom de kapel hier staat, kan je binnen lezen. De bank buiten het tuintje wordt in de volksmond de leugenbank genoemd, hier vind je vaak de plaatselijke bevolking om een babbeltje te doen.

Net voor de grens Poppel - Hilvarenbeek, vlakbij de paalkampeerplaats, naast het fietsroutenetwerk Antwerpse Kempen en het wandelnetwerk Kempens Landgoed staat de Rovertkapel. Een echte grenskapel. Ook deze kapel heeft een anekdote. Op 13 oktober 1735 werd een diefstal gepleegd in de kerk van Poppel. Een ciborie met geconsacreerde hosties en twee zilveren kistjes met relikwieën van de H. Willibrordus en Valentinus werden meegenomen. Op de vindplaats werd deze kapel opgericht. Nieuwsgierig hoe men deze teruggevonden heeft? Ga zeker binnen, het schilderij vertelt het verhaal.

Veel gemeentes hebben een grot voor Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Deze in de deelgemeente Ravels werd in 1927 door de Gasthuiszusters ingehuldigd. Deze zusters hadden een Preventorium in Ravels dat duizenden zwakke kinderen vele jaren geholpen heeft. Ze genoten van de heerlijke, gezonde buitenlucht. Het Preventorium is thans volledig verbouwd tot Woon- en Zorgcentrum voor bejaarden.