Jef Abbeel - Overpeinzingen bij de Russische inval in Oekraïne

Donderdag 17 november 2022 om 20.00 uur 

Lezing 

Koop tickets

Rusland heeft het bestaan van Oekraïne erkend in 1991, in 1994 en in 1997 en toch heeft het in 2014 de Krim geannexeerd en begon het dit jaar met een nieuw offensief tegen het land. Poetin en zijn aanhangers menen dat Oekraïne een deel van Rusland is en dus spreekt Poetin van een speciale militaire actie en niet van een oorlog, zoals het conflict hier wordt genoemd. Poetin baseert zich daarbij op zijn lezing van de geschiedenis en de oorsprong van Rusland die in Kiev ligt, maar klopt dat wel? 

Jef Abbeel overloopt samen met jullie de geschiedenis van Oekraïners en Russen, twee Slavische broedervolkeren. Het verhaal start in de negende eeuw, maar de nadruk ligt op de twintigste en de eenentwintigste eeuw. Hij verklaart op welke manier Rusland autocratischer en Oekraïne meer Westersgezind werd en op welke manier de economie en propaganda in beide landen deze evolutie beïnvloeden. 

De speciale militaire actie of de oorlog in Oekraïne is een gevolg van deze geschiedenis, maar we kijken ook naar de huidige situatie. Hoe verloopt de oorlog,? Op welke manier bestrijden de Oekraïense en Russische legers elkaar? Hoe reageren andere landen in de wereld (in het bijzonder het Westen en China)? Welke gevolgen heeft de oorlog voor Europa en de wereld? ... 

Jef Abbeel is spreker, recensent en oud-leraar geschiedenis en Latijn. Hij geeft al lange tijd voordrachten over China, het Midden-Oosten, Rusland, Stalin, de Koude Oorlog ... Hij zal aan tafel met Vlaamse politici zoals Alexander De Croo, Bart De Wever, Cathy Berx en Ben Weyts, maar ook met Europese politici zoals Donald Tusk, Herman Van Rompuy en Guy Verhofstadt. 

Ticketprijzen:

  • normaal: € 4,00  
  • kansentarief UiTPAS: € 0,80   

Koop tickets

Praktisch:

  • locatie: Bibliotheek Ravels, Kloosterstraat 4, 2380 Ravels
  • organisator: De Wouwer i.s.m. Bibliotheek Ravels en Avansa Kempen
  • meer info: jefabbeel.be