GPS-wandelingen

GPS-wandelingen in onze gemeente vind je bijvoorbeeld terug op www.gpswalking.nl of www.geocaching.com.

Er liggen leuke caches ter hoogte van de Hoogeindse Berg, Gewestbossen Ravels, Mosdijk,...

Schattenjacht De IJle Prijen

Ga op schattenjacht met het hele gezin, ook met de allerkleinsten, in het gebied rond de gemeentelijke Hoogeindse Berg.

Erfgoedvereniging Collectief Moos maakte een geocache met leuke opdrachtjes op kindermaat. Leer hieronder meer over het verhaal, de opdrachtjes en het aandenken dat je kan verdienen. 

Ontstaansverhaal

Deze geocache zit goed verstopt tussen de grafheuvels van Weelde. Aan de heuvels van Het Heike in Ravels wonen elf vrouwenspoken, die bij de plaatselijke bevolking bekendstaan als de 'IJle Prijen'. Zij hebben lang geleden hun intrek genomen in de grafheuvels en bewaren daar hun kostbaarheden. De mensen uit de streek kennen de prijen en zien hen overdag rondwaren in vuile gewaden. Bij valavond gaan de prijen zich wassen bij Het Buske en daar veranderen zij in de witte nevel die men tussen zonsondergang en het ochtendgloren kan ontwaren boven de Hoogakkerloop en de omringende velden. 's Avonds laat en vroeg in de ochtend komen zij tot aan de baan en daar, in de bocht van het Buske, proberen zij voorbijgangers op te schrikken of hun zicht te vertroebelen. Menig reiziger op weg van Ravels naar Weelde, of andersom, is op die manier al de kluts kwijtgeraakt. Sommigen zijn in staat hun tocht gewoon verder te zetten maar anderen geraken zodanig in paniek dat zij hun goederen prompt laten vallen en zich zo snel mogelijk uit de voeten maken. De listige prijen nemen die spullen dan mee naar hun schuilplaats in de grafheuvels om ze daar voorgoed te verbergen, in potten die ze diep onder de grond begraven. Door het wroeten in de aarde worden ze weer helemaal vuil en zo brengen zij dan de rest van de dag door, als 'vuile prijen'.  

Op kindermaat met extra's

In de schatkist vind je acht raadsels. De antwoorden op deze raadsels zijn de ontbrekende woorden in het verhaal van De IJle Prijen en het Kind van de Molenaar. Download het invulblad en de mooie schatkaart op deze pagina of haal ze af in het VVV-kantoor of in de Pastorij van Weelde.

Heb je het invulblad helemaal kunnen aanvullen?

Bezorg het aan het VVV- kantoor of aan de pastorij van Weelde en ontvang een kleine beloning in thema van dit verhaal.