Ga ik of ga ik niet? - Frank Keunen

Dinsdag 17 september 2024 om 19.30 uur 

Lezing

Koop tickets 

Op zondag 13 oktober 2024 mag je gaan stemmen voor de gemeenteraad en de provincieraad. Je leest het juist: mag. Je bent niet meer verplicht om naar het stemlokaal te gaan. 

Ga ik of ga ik niet? Zal ik een stem geven voor een bepaald beleid of breng ik een antistem uit? Met een snuifje humor vertelt Frank Keunen over alledaagse dingen en toont dat we niet zonder politiek kunnen en de politici niet zonder ons.

Alles is politiek, ook niets doen! Neem je verantwoordelijkheid en breng jouw stem uit voor een project, leef in een samenleving die steeds op zoek wil gaan naar het positieve, ook in moeilijke tijden. 

Ga ik of ga ik niet? is een interactieve lezing over het boek Van embryo tot as van Frank Keunen (2023). Met concrete dagelijkse voorbeelden toont Frank aan dat politiek en het leven verweven zijn met elkaar. Het gaat van het ontstaan van een embryo tot het verstrooien van as na het overlijden en alles daartussen.

Frank Keunen werkt momenteel als zonemanager bij Belfius en was zelf ooit politiek actief op het hoogste niveau tot 2016 waar hij zich terugtrok en volledig afstand heeft genomen van iedere politieke voorkeur. Toch heeft hij zich niet afgekeerd van de politiek als essentieel apparaat. Integendeel, tijdens de lezing maakt hij duidelijk waarom politiek noodzakelijk is en vaak ook goed werkt.

Alles wat we in- en uitademen vindt haar oorsprong in politieke beslissingen. Met de lezing wil de spreker duidelijk maken wat we allemaal in ons leven te danken hebben aan de politiek. En nu er voor de gemeenteraad geen opkomstplicht meer is, pleit Frank om je verantwoordelijkheid te nemen en toch te gaan stemmen voor een positieve samenleving.

Over het boek Van embryo tot as: Een warm pleidooi om ons meer met politiek bezig te houden! Natuurlijk is politiek belangrijk. Dat weet iedereen. Het gaat over keuzes die we als maatschappij maken en die diep ingrijpen in ons leven. Maar wat betekent dat precies? Frank Keunen legt het uit. In twaalf hoofdstukken meandert hij door het leven en stipt aan waar politieke beslissingen op allerlei niveaus, van gemeentelijk tot Europees, een impact hebben. Hij doet dat kritisch, helder en met precisie, maar ook met veel humor. En met de rake boodschap om bij de volgende stembusgang geen foertstem uit te brengen maar te kiezen voor het project dat je meest kan raken en overtuigen. (Hendrik Vos)

Het boek van Frank Keunen geeft op een originele manier inzicht in het bladerdeeg van onze besluitvorming. Wie de moeite neemt om de verbanden en verbindingen te zien, ontdekt een systeem dat verre van perfect maar desondanks ontzettend waardevol en vaak vruchtbaar is. Frank Keunen was ooit politiek actief, maar nam verschillende jaren geleden afstand van de partijpolitiek. Maar in tegenstelling tot de ondernemers waarover ik het bij het begin van dit voorwoord heb, heeft hij zich niet afgekeerd van de politiek. Integendeel, in dit boek maakt hij duidelijk waarom politiek noodzakelijk is en vaak ook goed werkt. De Britse oorlogspremier Winston Churchil omschreef het ooit als: "Men zegt dat democratie de slechtste vorm van besturen is, met uitzondering van alle andere vormen die men van tijd tot tijd uitgeprobeerd heeft." (Noël Slangen) 

Ticketprijzen:

  • normaal: € 5,00
  • kansentarief UiTPAS: € 1,00

Koop tickets 

Praktisch

  • Losse stoelen (vrije zit)
  • Locatie: Bibliotheek Ravels, Kloosterstraat 4, 2380 Ravels
  • Organisator: De Wouwer i.s.m. Bibliotheek Ravels
  • Meer info: goestinghetleven.jouwweb.be