Bouw amfitheater en speelterrein Scouting Ravels

Zes studenten van de bacheloropleiding Bouw van Thomas More voltooiden zopas de bouw van een amfitheater met vuurkorf en een speelterrein aan de scoutslokalen in Ravels.

Ze werkten dit project, uiteraard in overleg met het lokaal bestuur, van begin tot einde zelf uit d.w.z. van idee tot effectieve realisatie. Op woensdag 29 juni om 19.00 uur werd het bouwwerk officieel ingehuldigd.

Scouting Ravels is bijna 50 jaar oud. Ze zijn met trots de grootste jeugdvereniging van Ravels. De lokalen bevinden zich op eigendom van de gemeente Ravels m.n. in een bosgebied aan de Jachtweg In Ravels. Elke zondag vinden hun activiteiten plaats. Vroeger was het speelbos voorzien van een kleine speeltuin. Omdat de  speeltuin de tand des tijds niet kon doorstaan, werden de speeltoestellen enkele jaren geleden weggehaald. Sindsdien is er geen alternatief gekomen. Daarnaast heeft het terrein al meerdere jaren nood aan een legale vuurplaats met een vuurkorf.

In 2020 stelde Scouting Ravels voor om voor deze werken de studenten van Thomas More in te schakelen. Een samenwerking tussen Scouting Ravels, de studenten van TM Bouw en de gemeente Ravels kwam tot stand voor de plaatsing van een speelterrein en amfitheater met vuurkorf aan de terreinen van Scouting Ravels. Het gemeentebestuur van Ravels betaalde de factuur.

Samenwerking Thomas More

Elk jaar dienen de tweedejaarsstudenten bouw in het kader van hun opleiding een project uit te werken van idee tot realisatie. Geïnteresseerden kunnen hiervoor bij Thomas More een project indienen. Thomas More beslist uiteindelijk welke projecten door de studenten zullen gerealiseerd worden. In het verleden heeft het gemeentebestuur al meermaals met Thomas More samengewerkt. De studenten realiseerden reeds verschillende projecten in de gemeente zoals bijv. de aanleg van het speelplein Driebos, het ombouwen van een zeecontainer tot computerklas voor Toubacouta in Senegal, de herstelling van de grot bij de kerk van St.-Jan….

Op vrijdag 4 maart stelden de studenten hun eerste ontwerp voor aan alle betrokkenen. Het bestuur paste dit her en der nog wat aan. Op dinsdag 12 april gingen ze effectief van start aan de scoutslokalen. Op maandag 23 mei werd het project definitief opgeleverd. Gedurende de ganse periode combineerden de studenten het werken op de werf met les volgen aan de hogeschool.  Tijdens de werken kregen de studenten regelmatig hulp van de medewerkers van de gemeentelijke technische dienst zoals voor het uitgraven van het amfitheater, het uitlenen van werkmaterialen, het ophalen van een aantal bouwmaterialen bij leveranciers….

Amfitheater

Het amfitheater werd gebouwd bij een open stuk terrein naast de rode blok. “Het was een ideale plek omdat er geen bomen gekapt hoefde te worden” zegt burgemeester Walter Luyten, “Dit terrein was onbruikbaar omdat het bezaaid was met onkruid en brandnetels. Door er een amfitheater te plaatsen, werd deze ruimte toch nuttig gebruikt en biedt het een gezellige ontmoetingsplek voor de leden van de Scouting, maar ook voor de huurders van de lokalen en wandelaars”.

Het amfitheater heeft de volgende specificaties:

  • Diameter ± 6,5 m
  • 3 niveaus zitplaatsen
  • Uitvoering in betonnen L-elementen, zitvlak in dolomiet met ingelegde zelfgemaakte ronde gekleurde betonnen tegels in verschillende afmetingen
  • Plaats voor een vuurkorf – deze werd in het midden ver genoeg naar voren gezet zodat de kruinen van de bomen niet door de rook beïnvloed worden. Alles gebeurde in afstemming met de brandweer.
  • Toegankelijk voor personen met een handicap
  • Opbergplaats voor brandhout

Speelterrein

Scouting Ravels had vroeger een speeltuin bij de rode blok, maar die werd enkele jaren geleden afgebroken. Nieuwe speeltoestellen zouden een enorme meerwaarde kunnen zijn voor de Scouting. De studenten van TM Bouw ontfermden zich over het ontwerp waarbij het veiligheidsaspect niet vergeten werd.

Speelelement:

  • Recuperatie boomstammen die recent geveld waren
  • Robinia hout voor de structuur

“Omdat we ons in een bos bevinden, zou de constructie zelf zo veel mogelijk uit hout moeten worden gemaakt. Er werd geopteerd voor Robinia” zegt Patrick Van den Borne, schepen van jeugd “Het heeft een zeer hoge weerstand tegen aantasting door insecten en rot  en is het meest duurzame hout dat in ons klimaat groeit.”.

  • Het speelterrein bevat verschillende elementen zoals Monkey bars, tuimelbaar en evenwichtstouw

“Het speelterrein aan de scoutslokalen is een openbaar speelterrein dat voor iedereen vrij toegankelijk is. Met de zomer en de start van het kampseizoen zullen de nieuwe speelmogelijkheden ongetwijfeld ten volle benut worden!” zegt  burgemeester Walter Luyten tot slot.

Locatie: Jachtweg 42c, 2380 Ravels

Gepubliceerd op woensdag 29 jun 2022 om 19:00