Boogiewoogie de muziek van de duivel - Robert van Yper

Dinsdag 19 maart 2024 om 19.30 uur 

Lezing

Koop tickets

Robert Van Yper maakte voor Radio 2 een vierentwintigdelige reeks over de geschiedenis van de Rock-‘n-Roll. Hij schreef 2 boeken die in de pers als standaardwerk omschreven worden.

In Rock it lezen we alles over het ontstaan en de evolutie van de Rock-‘n-Roll, waarbij teruggegaan wordt tot 1865. Daarbij gaat het niet alleen over de rootsgenres als Blues, Country, Boogie, Bluegrass en Gospel, maar er wordt ook diep gegraven naar de sociale en culturele wortels waaruit die muzikale en maatschappelijke revolutie ontstond.

Met Lennon schreef hij een opgemerkte biografie van de opper-Beatle. Ook hier niet alleen muziek, maar vooral veel achtergrond en analyse van de kern waaruit Lennon zijn woelige carrière en privéleven bouwde in het rumoerigste muziekdecennium van de vorige eeuw.

Het grappige woord boogiewoogie tovert een glimlach op de lippen. De vrolijkste muziek uit de rockgeschiedenis. Zo vrolijk, dat het the Devil's music wordt genoemd. Onweerstaanbaar zet ze aan tot dansen en tot andere goddeloze wilddoenerij.

Toch is Boogiewoogie niets meer dan een van de bloeiende zijtakken van de Blues. Ontstaan als amusement na het mensonterend slavenwerk op de katoenplantages in het zuiden van de States. In de hongerjaren na de Wall Street Crash vlucht de muziek mee naar de noordelijke steden, waar ze alleen maar wilder wordt …

Al snel speelt ze een woelige rol bij het ontstaan van die andere, al net zo verdorven muziekstijl: de rock-’n-roll. De blanke burgerij gaat in shock als ook jonge blanke tieners wild beginnen te dansen op die heidense ritmes met hun dubbelzinnige teksten. En stel je voor: soms dansen blanke meisjes zelfs met zwarte jongens. Het einde van de beschaving! Dat allemaal door… jawel: door die muziek van de duivel, die later mee de sixties bepaalde en zelfs tot in de hardrock te horen is.

Robert Van Yper vertelt dit spannende verhaal, rijk geïllustreerd met historische klank- en beeldfragmenten.

Ticketprijzen

  • normaal: € 5,00
  • kansentarief UiTPAS: € 1,00

Koop tickets

Praktisch

  • locatie: De Wouwer
  • organisator: De Wouwer i.s.m. Bibliotheek Ravels en Avansa Kempen