August De Puysseleir - Work in progress

Vanaf vrijdag 7 april tot en met zondag 4 juni 2023

Expo

De traditionele vergelijking tussen schilderijen en vensters gaat al geruime tijd mee, maar wanneer je door de ramen van August De Puysseleir kijkt ben je reeds verloren in een wereld die niet de onze is. Het is moeilijk te geloven dat hij zichzelf beschrijft als een cultuurbarbaar die heeft leren schilderen door vallen en telkens weer opstaan.

Tegenwoordig is August De Puysseleir een veelzijdig kunstenaar. Hij maakt schilderijen, gessoprints en grafisch werk. Na een bijna hyperrealistische schilderijenreeks van retro-gebruiksvoorwerpen, volgde een reeks ingenieuze composities van imaginaire machines met zichtbaar radarwerk dat je bijna hoort draaien. Zijn machines blijven evolueren; met pompjes en ventilatoren, vloeistoffen en gassen, metertjes en motoren blijven ze een onuitputtelijke bron aan inspiratie. Daarnaast maakt August gessoprints waarin hij zowel zelfgemaakte foto’s als gevonden beeldmateriaal combineert zodat er tussen de beelden meerdere betekenislagen ontstaan.

Hoewel August een grafische achtergrond heeft als leerjongen in een drukkerij, is hij veeleer autodidact. Na een moeilijke periode in zijn leven, werd zijn creatief werk een vorm van herstel. Hij vond een nieuwe drive in kunsthuis Yellow Art, een atelier waar mensen met een psychische kwetsbaarheid zich artistiek ontplooien. August is er sinds 2010 werkzaam en is fier op het feit dat hij met zijn kunstwerken psychische kwetsbaarheid bespreekbaar kan maken.

August woont sinds 2003 in Poppel. Zijn werk was onder meer te zien in Museum Dr. Guislain in Gent, de Internationale Papierkunst Biënnale in Alken, de tentoonstelling ‘Perceptions’ in Cork, Ierland en enkele van onze eigen kunsttentoonstellingen. Hij ontwierp in 2014 de Ups&Downs prijs die toegekend werd aan acteur Ben Segers. August werkte met verschillende hedendaagse kunstenaars samen en maakte bij gelegenheid in situ-werk uit recupmaterialen.

Gratis toegang 

Openingsuren: 

  • van dinsdag tot en met zondag telkens van 14.00 tot 18.00 uur

Praktisch

  • locatie: De Wouwer, Kloosterstraat 4, 2380 Ravels
  • organisator: De Wouwer i.s.m. August De Puysseleir