Nomadland

Donderdag 2 maart 2023 om 14.00 uur

Ciné De Wouwer voor volwassenen

Koop tickets

De eenenzestigjarige Fern gaat de baan op in haar omgebouwde busje. Na de dood van haar man en de sluiting van de lokale fabriek is haar thuisstadje in het landelijke Nevada een spookstad geworden. De plek kan haar niets meer bieden, ook geen troost, en dus wordt ze een hedendaagse nomade, steeds onderweg naar nergens.

Tussendoor werkt ze in een magazijn van Amazon, poetst ze wc’s en ontmoet ze andere nomaden, mensen die buiten de conventionele maatschappij leven en het eeuwenoude Amerikaanse landschap doorkruisen.

Nomadland werd in 2021 de grote winnaar van de Oscars en critici zijn unaniem: die beeldjes zijn meer dan terecht. Actrice Frances McDormand kreeg haar derde Oscar (na Fargo en Three Billboards Outside of Ebbing, Missouri) en regisseur Chloé Zhao (Songs My Brothers Taught Me, The Rider) schreef filmgeschiedenis door (nog maar) als tweede vrouw ooit de Oscar voor Beste Regie te winnen.

Nomadland is een waar meesterwerk waarin Zhao als een echte chroniqueur haar camera richt op hedendaagse outcasts, velen van hen vertolkt door echte nomaden, en het oeroude landschap dat ze doorkruisen prachtig in beeld brengt. Bij haar Oscar-speech sprak McDormand dan ook de wijze woorden: “Kijk de film op het grootste scherm dat je vindt en neem iedereen die je kent mee naar een bioscoop, schouder aan schouder, in die donkere ruimte.”

Een magnifieke en belang­wekkende roadtrip doorheen arm Amerika. Yep, die Oscars zijn gerechtvaardigd.
★★★★★ – HUMO

Drievoudige Oscarwinst maakt nog geen meesterwerk, maar het onvergetelijke Nomadland is dat wel.
★★★★★ - De Morgen 

Nomadland is niet zomaar een uitzonderlijke, emotionele roadtrip. Het is een radicale film, op zoek naar een andere manier van filmen – en van leven.
★★★★★ - De Standaard 

Ticketprijzen:

  • normaal: € 6,00
  • kansentarief UiTPAS: € 1,20

Inclusief drankje

Koop tickets

Praktisch:

  • locatie: De Wouwer, Kloosterstraat 4, 2380 Ravels
  • organisator: De Wouwer

Video