Erfgoeddag - 19, 20 en 21 april

Ook dit jaar zetten we in Ravels het erfgoed weer eens extra in de kijker!

Erfgoeddag op 19, 20 en 21 april 

Een knusse huiskamer, lekker ruikende keuken, verhalen van je grootouders over lang vervlogen tijden: misschien maken al deze dingen jouw huis tot een echte thuis? Tijdens Erfgoeddag 2024 kan je ontdekken wat THUIS betekent voor de mensen in de Kempen van vroeger én nu. 

Ieder jaar viert Erfgoeddag de slagroom op de huisgemaakte taart van het cultureel erfgoed met een hele hoop gratis activiteiten. Ook dit jaar kan je weer terecht bij je lokale heemkring, het meest interessante museum... om erfgoed te ontdekken. Het hele programma vind je op erfgoeddagkempen.be 

Kan je niet wachten tot 19, 20 of 21 april om alles te ontdekken? Geen zorgen! Je kunt een gratis Kempencataloog verkrijgen bij het onthaal van het gemeentehuis en in de bibliotheek. Dit magazine zit boordevol Kempense huishoudartikelen, variërend van behekste huizen en zanger Marc Dex tot pronkstukken uit Kempense musea. Zelfs de jongsten in huis kunnen zich amuseren met de 8 plezante kinderpagina's. 

Ook in Ravels kan u verschillende locaties bezoeken in het thema van dit jaar: THUIS

 • WZC OLV van de Kempen i.s.m. Toerisme Ravels - Oude volksliederen in de huiskamer
  Zo 21/04/2024 - van 14.00 tot 16.00 uur
  Waar? WZC OLV van de Kempen - OLVrouwstraat 3-5, 2380 Ravels

  Het leven zoals het was: een muzikale en visuele terugblik naar de huiskamer van toen. Als locatie is het woonzorgcentrum gekozen omdat het een logische verwijzing is naar het thema THUIS van deze Erfgoeddag. Vroeger was deze plek een tweede thuis voor jonge kinderen die kwamen aansterken in de gezonde Ravelse buitenlucht, nu is het een verzorgende thuis voor Ravels' oudste generatie. Maar op de Erfgoeddag kijken we niet naar je leeftijd! De Ceusters Zussen zingen volks- en levensliederen voor groot én klein tijdens ons Huiskamerconcert. We toveren hiervoor de cafetaria om tot gezellige huiskamer en tonen er grote foto's van het oude Ravels. Kom je ogen en oren de kost geven en breng gerust je hele familie mee. Bij WZC Onze Lieve Vrouw van de Kempen is iedereen welkom.

  Programma

  13u45- 14u30: begeleid bezoek aan een kamer
  14u30 – 15u30: optreden zussen Ceusters
  15u30- 16u15: begeleid bezoek aan een kamer

 • Archief Heemkunde Nicolaus Poppelius ism Taalhuis Ravels - Multiculturele uitwisseling ivm Thuis
  Zo 21/04/2024 - van 11.30 tot 16.30 uur
  Waar? O.C. De Wilders - De Wilders 41, 2382 Poppel

  Tussen 11u30 en 16u30 kan je in O.C. De Wilders genieten van een gezellige ´thuis` erfgoedmiddag. Heel bijzonder staat de culturele uitwisseling tussen beide culturen in de kijker met ieders specifieke monumenten, kunstvormen, rituelen, feesten, eetcultuur, traditionele kledij, liederen enz., ook leuk voor  kinderen met knutsel- en spelmogelijkheden zowel binnen als buiten.  Vanuit onze heemkunde- en erfgoedvereniging maar vooral dankzij de enthousiaste deelname van de Oekraïense inwoners in Ravels (via het Rode Kruis – Taalhuis), wordt het een prachtige middag, gratis toegankelijk (consumpties aan de bar zijn betalend) en geschikt voor jong en oud.

  Programma

  Vanaf 11u30 en doorlopend: verwelkoming met een lekker hapje en drankje – tentoonstelling met vele foto´s en toelichting – opzoekvragen – spel en knutselmogelijkheden voor de kinderen enz.

  Om 13 uur en om 15 uur: live optreden door Oxana die enkele typische Oekraïense liederen brengt.

  Tussen 13u30 en 15 uur: optreden volksdansgroep

  Doorlopend kan je kennis maken met de Ravelse Oekraïeners, een drankje nuttigen, meer te weten komen over de werking van het Taalhuis en onze eigen heem- en erfgoedwerking.

 • Veilig Thuis: Brandweererfgoed en veiligheidstips
  Zo 21/04/2024 - van 10.00 tot 16.00 uur
  Waar? Brandweerdepot, Geeneinde 54, Hal 7, 2381 Ravels

  Ontdek het brandweererfgoed en leer thuisveiligheid tijdens Erfgoeddag in het Brandweerdepot van Weelde op 21 april. Verken meer dan 5000 m² aan erfgoed onder één dak. Thema dit jaar: 'thuis'. Ontvang tips van Hulpverleningszone Taxandria over rookmelders, CO-gevaar, veilig laden van elektrische fietsen, en meer. Leer EHBO van het Rode Kruis en zendamateurs van NOK tonen hun radioverbindingen. Mis de demo over kleine blusmaterialen en gevaren in huis niet. Kom langs en leer op Erfgoeddag!

 • Molen Arbeid Adelt - “Van graan tot meel, van zaad naar olie”
  Zo 21/04/2024 - van 09.00 tot 17.30 uur
  Opendeurdag in het kader van Erfgoeddag
Gepubliceerd op maandag 4 mrt 2024 om 09:00

Thema's