Allerhande fietsroutes

De fietser heeft in Ravels de ruime keuze uit landelijke en vooral rustige wegen en paden, waarvan een groot gedeelte is opgenomen in het fietsroutenetwerk Kempen.

Fietskaart Kempen

Dit fietsknooppuntennetwerk, "Kempen", kan fungeren als leidraad voor een grondige verkenning van Ravels op de fiets. Het netwerk is een aaneenschakeling van rustige verkavelingswegen langs akkers, velden en bossen in de Aa-vallei, afgewisseld met fietspaden en enkele semi-verharde wegen. Je kan kennismaken met o.a. de grens met Nederland, het Bels Lijntje in Weelde-Statie, het kanaal Dessel-Schoten en het Gewestbos in Ravels. Onderweg is er regelmatig de gelegenheid om even te rusten op een bank of picknickplaats of wordt er verwezen naar een horeca-zaak waar je even kan bijtanken.

Themaroutes

Met dit routenetwerk als basis zijn er in de loop der jaren ook enkele thema-routes uitgewerkt die enkele typische, al dan niet historische aspecten van de gemeente willen benadrukken. Aangezien Ravels grenst aan Nederland en er op toeristisch gebied intensief samengewerkt wordt, verkennen deze routes ook steeds het terrein bij onze Noorderburen.
 
Aa-valleiroute

De ‘Aa-valleiroute’ loopt over over een afstand van 57 km (verkorting mogelijk) en volgt in België grotendeels het spoor van de gelijkgenaamde rivier, om dan de Hollandse toer op te gaan.

Smokkelaarsroute

De ‘Smokkelaarsroute’ verwijst naar het smokkelverleden aan de landsgrenzen. Deze fietsroute van 44 km wordt extra in de verf gezet met smokkelklompen, die verspreid langs de route terug te vinden zijn en waar je telkens een grappig of mysterieus smokkelverhaal kan ontdekken.

Mountainbikeroute Pierelierebinkenpad

Voor wie graag midden in de natuur met de mountainbike op pad gaat, zal deze kaart een heuse aanwinst zijn! Ze bestaat uit drie verschillende lussen: de Binkenlus, Pierelus en Lierelus. Meer info kan je vinden op de website van Sport Vlaanderen.

Op de Grenzeloze Boerentoer

Fiets mee in Ravels en geniet van onze landelijke gemeente. Een groepsbrochure waarin je een fietsroute van 20 km, bedrijfsbezoeken bij landbouwers en boerenboodschappen kunt vinden in de Pure Kempen Gemeente Ravels. Aan de hand van deze brochure kan je in groepsverband zelf je dag samenstellen. Meer info vind je via deze link.

De themaroutes zijn te verkrijgen bij het toeristisch infokantoor. De fietskaart Kempen is eveneens te verkrijgen in het gemeentehuis.

Fietsen in Ravels