Schattenjacht De IJle Prijen: geocaching voor de allerkleinsten

Ga deze zomer op schattenjacht met het hele gezin in het gebied rond de Hoogeindse Berg.

Erfgoedvereniging Collectief Moos maakte een geocache met leuke opdrachtjes op kindermaat. 

Beschrijving

Deze geocache zit goed verstopt tussen de grafheuvels van Weelde, waar de IJle Prijen wonen! Deze spookachtige vrouwen leven al een hele lange tijd rond de grafheuvels en er zijn vele verhalen over geschreven. Je kan ze ontdekken op www.collectiefmoos.be!

Dit is het ontstaansverhaal: Aan de heuvels van Het Heike in Ravels wonen elf vrouwenspoken, die bij de plaatselijke bevolking bekendstaan als de 'IJle Prijen'. Zij hebben lang geleden hun intrek genomen in de grafheuvels en bewaren daar hun kostbaarheden. De mensen uit de streek kennen de prijen en zien hen overdag rondwaren in vuile gewaden. Bij valavond gaan de prijen zich wassen bij Het Buske en daar veranderen zij in de witte nevel die men tussen zonsondergang en het ochtendgloren kan ontwaren boven de Hoogakkerloop en de omringende velden. 's Avonds laat en vroeg in de ochtend komen zij tot aan de baan en daar, in de bocht van het Buske, proberen zij voorbijgangers op te schrikken of hun zicht te vertroebelen. Menig reiziger op weg van Ravels naar Weelde, of andersom, is op die manier al de kluts kwijtgeraakt. Sommigen zijn in staat hun tocht gewoon verder te zetten maar anderen geraken zodanig in paniek dat zij hun goederen prompt laten vallen en zich zo snel mogelijk uit de voeten maken. De listige prijen nemen die spullen dan mee naar hun schuilplaats in de grafheuvels om ze daar voorgoed te verbergen, in potten die ze diep onder de grond begraven. Door het wroeten in de aarde worden ze weer helemaal vuil en zo brengen zij dan de rest van de dag door, als 'vuile prijen'.  

Extra's op kindermaat

In de schatkist vind je acht raadsels. De antwoorden op deze raadsels zijn de ontbrekende woorden in het verhaal van De IJle Prijen en het Kind van de Molenaar (het invulblad).

Je kan het invulblad en de mooie schatkaart hiernaast downloaden of je kan ze afhalen in het VVV-kantoor of in de Pastorij van Weelde.

Heb je het invulblad helemaal kunnen aanvullen? Bezorg het aan het VVV- kantoor of aan de pastorij en ontvang een kleine beloning. 

Link geocache

Ontdek snel de geocache: Schattenjacht De IJle Prijen

kaartje geocache