BURN . Archeologische site 'Hoogeindse Bergen' . 4 bronstijd grafheuvels

zondag 09 september
Begeleide uitstap of rondleiding

De Hoogeindse Bergen is een oud stuifduinenlandschap in de Noorderkempen. Onze voorouders gebruikten deze hoge zandgronden om hun doden te begraven. Vier grafheuvels uit de bronstijd (1500 v. Chr.) getuigen hier nog van.

11.00u en 14.00u - Een archeoloog vertelt
Archeoloog Jeroen Verrijckt vertelt je meer over de vier grafheuvels uit de bronstijd en andere prehistorische vondsten van deze bijzondere archeologische site.
GEGIDSTE WANDELING / 1km / +/- 45 min / collectief MOOS i.s.m. Jeroen Verrijckt Archeologie en Advies

13.00u en 15.00u – Wandeling met Natuurpunt
Een gids van Natuurpunt begeleidt je doorheen het duinenlandschap van de Hoogeindse Bergen. Het gebied werd doorheen de geschiedenis gekenmerkt door een afwisseling van bos- en heidegebied; beide habitattypes vind je er vandaag de dag nog terug! We staan stil bij enkele kenmerkende soorten.
GEGIDSTE WANDELING / 2.5km / +/- 1uur / Natuurpuntkern Ravels

DOORLOPEND – Proef de bronstijd
Wat gebeurt er als je de resultaten van een pollenonderzoek geeft aan een chocolatier? Geert Moelants van Chocolate & More ging de uitdaging aan en creëerde 4 pralines geïnspireerd op de flora van de Hoogeindse Bergen … 2500 jaar geleden!
PRALINES PROEVEN / collectief MOOS i.s.m. Chocolate & More

DOORLOPEND – Pop-up van het Museum Aan de Grens
Speciaal voor deze gelegenheid stelt de Heem- en Erfgoedvereniging Nicolaus Poppelius een deel van hun archeologische collectie tentoon op de site van de Hoogeindse Bergen. Je komt zo meer te weten over de cultuur van de grafheuvelbouwers.
TENTOONSTELLING / collectief MOOS i.s.m. Heem- en Erfgoedvereniging Nicolaus Poppelius

DOORLOPEND – Workshop urnen boetseren voor kinderen
Kinderen kunnen op Open Monumentendag zelf een urn boetseren. Tijdens de gratis workshop wordt aan de kinderen uitgelegd hoe ze de urn kunnen versieren zoals dat in de bronstijd gebeurde. De kinderen mogen de geboetseerde urn mee naar huis nemen.
GRATIS WORKSHOP VOOR KINDEREN / +/- 20 min / collectief MOOS


• De site ‘Hoogeindse Bergen’ is moeilijk toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
• De site is bereikbaar met de fiets en met de auto. Inrijden via Geeneinde (volg de pijlen) en uitrijden via de Koningsstraat.
• Is je interesse in de bronstijd gewekt? Bezoek dan ook het Taxandriamuseum in Turnhout en het Stedelijk Museum in Hoogstraten.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer?
zondag 9 september 2018 van 09:30 tot 16:00
Contact
http://www.collectiefmoos.be
Google maps